Witam;-)

Początki są zawsze trudne, ale w końcu od małych kroczków warto zacząć, może wyniknie z czasem z tego wielka Rzecz... dlatego też witam serdecznie na moim blogu, na którym chciałabym dzielić się swoimi opiniami na temat różnych produktów i rzeczy, czasem niezbędnych na co dzień , a czasem zbytecznych, ale sprawiających przyjemność i dających radość.

sobota, 27 czerwca 2015

Majonez w roli głównej: babeczki majonezowe na słodko

Nie będzie o wyższości majonezu nad innymi przyprawami, bo ten jak wiadomo, stanowi główny składnik wielu potraw i bazę dla wielu sosów. Będzie o tym, jak można wykorzystać majonez do sporządzenia różnych popularnych i smacznych dań, także na słodko:-)


Do przygotowania babeczek majonezowych na słodko, potrzebujemy:
ciasto tzw. ucierane
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 3/4szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać trochę mniej, bo babeczki po upieczeniu są naprawdę bardzo słodkie)
  • 1/2 szklanki majonezu, tutaj w roli głównej kętrzyński
  • odrobinę soku z cytryny
  • szczyptę soli.
  •  
 Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy (można użyć miksera) ze sobą jajka i cukier.





 Do utartych jajek z cukrem dodajemy majonez i sok z cytryny, dalej wszystko ucieramy. Stopniowo dodajemy do ciasta wymieszane mąki, cały czas miksując. Na koniec dodajemy szczyptę soli.






Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek do wysokości 2/3.





 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut.


Z tego przepisu uzyskałam 14 babeczek.
Przepis zaczerpnięto ze strony gotujmy.pl




 Babeczki są przepyszne, aromatyczne i słodkie:-) Wcale nie czuć w smaku majonezu, od czasu do czasu można przygotować taki deser dla najmłodszych, babeczki znikają w mig:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz