Proste, szybkie i baardzo smaczne ciasto na jesienny weekend;-)
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- opakowanie 500 g mieszanki Piernika Kętrzyńskiego
- 1 szklanka wody
- 100 ml oleju
- na polewę np. gorzka czekolada
- tortownica wysmarowana tłuszczem i posypana mąką lub bułką tartą
Sposób przygotowani cista:
Zawartość opakowania Piernika starannie wymieszać z wodą, dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do wysmarowanej tortownicy i odstawić na około 15 minut. A następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, w tym czasie przygotować polewę: rozpuścić czekoladę, dodać odrobinę masła i mleka. Ostudzone ciasto polać polewą.
Doskonały przysmak dla dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz