Witam;-)

Początki są zawsze trudne, ale w końcu od małych kroczków warto zacząć, może wyniknie z czasem z tego wielka Rzecz... dlatego też witam serdecznie na moim blogu, na którym chciałabym dzielić się swoimi opiniami na temat różnych produktów i rzeczy, czasem niezbędnych na co dzień , a czasem zbytecznych, ale sprawiających przyjemność i dających radość.

środa, 10 kwietnia 2013

Przepyszne ciasto z majonezem kętrzyńskim


Ciasto z majonezem, pychotka!
Do przygotowania ciasta potrzebny jest przede wszystkim słoik majonezu - tutaj wykorzystałam Majonez Kętrzyński Lekki o zmniejszonej zawartości tłuszczu z dodatkiem jogurtu. 




To przepis na ciasto ucierane,  bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Oprócz majonezu (1 szklanka), potrzebujemy: 4 jajka, szklankę cukru niepełną,
1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek śmietankowy, cukier puder do posypania gotowego ciasta.

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać majonez, olejek śmietankowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmieszane z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie dodać do ciasta. Przełożyć do formy i piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Gotowe ciacho po ostudzeniu  posypać cukrem pudrem.






Ciasto jest pulchne, delikatne, wilgotne, w mig znika z talerzy;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz