Ciasto z majonezem, pychotka!
Do przygotowania ciasta potrzebny jest przede wszystkim słoik majonezu - tutaj wykorzystałam Majonez Kętrzyński Lekki o zmniejszonej zawartości tłuszczu z dodatkiem jogurtu.
To przepis na ciasto ucierane, bardzo
smaczne i łatwe do przygotowania.
Oprócz majonezu (1 szklanka), potrzebujemy: 4
jajka, szklankę cukru niepełną,
1/2
szklanki mąki pszennej i 1/2
szklanki mąki ziemniaczanej, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, olejek
śmietankowy, cukier
puder do posypania gotowego ciasta.
Sposób przygotowania:
Żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać majonez, olejek śmietankowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmieszane z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie dodać do ciasta. Przełożyć do
formy i piec około 50-60 minut w piekarniku
nagrzanym do 160 stopni.
Gotowe ciacho po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest pulchne, delikatne, wilgotne, w mig znika z talerzy;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz