Składniki gotowej mieszanki piernika:
mąka pszenna, cukier, proszek mleczny
odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający- wodorowęglan sodu,
przyprawa korzenna, cykoria.
Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl.
(380ml)
Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie
wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około
45-60 minut.
Upieczone ciasto przekroiłam na 3 części. Pierwszą część
ciasta posmarowałam dżemem morelowym, gdyż tylko tym dysponowałam (ale najlepiej
nadaje się kwaskowaty) na dżem wyłożyłam warstwę kremu budyniowego (taki jak do
karpatki) i przykryłam drugą częścią ciasta, następnie wyłożyłam na ciasto
resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblałam roztopioną
czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz